Culturen met de buren: samen motieven tekenen

 

Stel je voor: een dozijn vrouwen werkt samen aan een zeepje en wil dit graag mooi verpakken. Maar hoe kunnen zij samen tot één ontwerp komen? Door een patroon waarvan ieder één motief getekend heeft. En het liefst van alles, stellen de motieven de kruiden voor die in dat zeepje zitten. Maar... Hoe teken je kruiden als je je zelfs niet meer kan herinneren wanneer je voor het laatst getekend hebt? Ontdek het in mijn verslag over de workshop motieven illustreren voor Tournée Locale.

 
Culturen met de buren - workshop motieven tekenen met Tine Versleegers.jpg

Tournée Locale is een tweejaarlijks festival dat in april 2018 voor het eerst plaats vindt in Runkst, de stationsomgeving en de Heilig Hartwijk in Hasselt. Hiervoor komen twaalf vrouwen uit de omgeving van Runkst elke maandagnamiddag samen in het ontmoetingscentrum Heilig Kruis. Voor de kerstvakantie werkten deze multiculturele handen samen om tot een kruidig "Runkster Zeepje" te komen. Het nieuwe jaar staat in het teken van het maken van een verpakking voor dit zeepje. Daarom trok ik begin januari naar het Heilig Kruis om een workshop motieven tekenen te geven.

lavendel motieven tekenen met Tine Versleegers

Motieven zijn vormen of tekeningen die gebruikt worden in een patroon. Motieven kan je maken op een abstracte manier met inspiratie uit je hoofd of net op een meer realistische manier door heel goed te kijken naar wat je wil tekenen. Er bestaan ontelbare manieren om hiermee aan de slag te gaan, maar tijdens de workshop focuste ik op het maken van motieven met als inspiratie de ingrediënten van het "Runkster Zeepje". 

Loslaten

Na een leuke kennismaking met de dames en een korte uitleg over hoe we te werk zullen gaan, vliegen we er meteen in met een aantal speelse oefeningen om los te laten. Want, wie kent dat stemmetje in haar/zijn hoofd niet als het om creativiteit gaat? Het gaat meestal ongeveer zo:

  • "Ik kan niet tekenen!"

  • "Dat trekt op niks!"
  • "Mijn buur kan het veel beter dan ik!"
  • "Oh nee, dat is jaren geleden, ga ik dat wel kunnen?"
  • "Tekenen? Dat is voor kleine kinderen!"
  • ...

Eerst tekenden we elkaars portret zonder naar ons blad te kijken, daarna met onze linkerhand (de linkshandigen met rechts). Karakterkoppen ontstonden op het papier en zorgden voor gelach en plezier!

Motieven tekenen

Vervolgens legden we een visueel "woordenboek" aan van lijnen en opvullingen. Ieder vulde een index kaartje met allemaal soorten lijnen aan de ene kant, en vullingen aan de andere kant. Heel mooi om al die variaties aan lijnen en vullingen te zien. En het "woordenboek"-kaartje, dat komt nog goed van pas bij het maken van het motief.

Motieven tekenen voor het Runkster zeepje

Ik had een moodboard van de gebruikte kruiden gemaakt en dit samen met de echte kruiden op tafel gelegd als inspiratie. Ieder kreeg als opdracht om er één plant of deel van een plant uit te kiezen: diegene die je het meest intrigeert. Daarna volgden ze drie stappen om een motief te tekenen:

  1. Teken de omtrek van het silhouet of een detail van je bloem/plant/blad in zwarte pen.

  2. Voeg details toe door lijnen te tekenen en/of vlakken in te kleuren. Kijk naar je visuele "woordenboek"-kaartje als je nieuwe ideeën nodig hebt.

  3. Versier het motief met extra details of laat het zoals het is: jij bent de baas!

 

Super geconcentreerd gingen de dames aan de slag en probeerden ze de verschillende technieken. Op een gegeven moment was het zelfs muisstil!

 Uiterste concentratie tijdens de workshop motieven tekenen voor Tournée Locale.

Tegen het einde van de namiddag hadden ze een hele collectie kruidenmotieven bij elkaar getekend!

Ieder koos haar favoriete motief uit en gaf het me mee. Aan mij nu de uitdaging om al deze motieven om te toveren tot één patroon, waarover later meer!

 
Tournee Locale - workshop motieven tekenen met Tine Versleegers

Culturen met de buren!

Tournée Locale is een tweejaarlijks festival dat in april 2018 voor het eerst van start gaat in Runkst, de stationsomgeving en de Heilig Hartwijk.Tussen vrijdag 21 april en zondag 6 mei 2018 vinden meer dan 25 activiteiten plaats: film, streetart, een (p)opritconcert, raamtentoonstellingen, huiskamerconcerten en nog veel meer.